14 Eylül 2008

Altı yıllık ziraat eğitimimin öğrettiği en önemli bilgi; Anız felakettir

 Her nekadar hayvansal üretim okusamda diğer bölümler olan toprak,bitki bölümlerindende 6 yıl boyunca çeşitli dersler aldım. profesörlerin her seferinde üstüne basa basa bize anlattığı tek şey anız yakmanın zararları idi. Nekadar çukurovanın göbeğinde olsakta bana kalırsa üniversitenin çiftçileri bilinçlendirme adına etkili çalışmaları çok az, bunu yaz sonunda adananın semalarındaki yoğun dumanda kanıtlıyor...

 Bitkiye hayat veren sadece salt toprak değildir, topragın içinde yaşayan mikroorganizmalarda bitkiler için en önemli enerji kaynağıdır. mikroorganizmalar toprağın hava almasını sağlar, toprağın azot dengesini sağlar.
 Anız dediğimiz olay ise kabaca hasat sonrası toprak üzerinde kalan bitki kalıntılarını yakılmasıdır. halbuki o kalıntılar toprağa karışsa toprağın verimi kat be kat artacaktır. anız yakılması ile toprağın alt katmanlarındakı mikroorganizmalar yoğun duman ve sıcaktan ölürler, böylece verimli toprak tam bir kum halini alır.
 Bugün okuduğum bir haberde topraktaki solucanlar metal yiyerek ve kimyasalları temizleyerek yüzyılın savaşçisi seçilmiş. yani dinimizinde buyurduğu her yaratık bir görev için hayat bulur biz bunu değiştiremeyiz.
Anız felakettir,yakmayalım.
zihingicirdamasi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder