22 Kasım 2008

Google searchWiki ile kendi google'ni yarat

Google searchwiki aslında google arama sayfanızda değişiklikler yapmanızı sağlayan bir özellik. şimdilik google ingilizce sürümünde bulunan bu özelliği kullanabilmeniz için öncelikle gmail hesabınızla oturum açmalısınız. aslında çok basit bir mantığı bulunan google searchwiki yaptığınız aramalarda bir siteyi olduğu gibi aramalardan kaldırabilir yada yeni bir arama sonucunu istediğiniz sıralamaya ekleyebilirsiniz. bildiğim kadarıyla mozilla firefox'ta böyle bir özellik vardı, yani sürekli kullandığınız siteleri ilk sıralarda görebiliyordunuz. Ayrıca arama sonuçlarının yanındaki yukarı ve aşağı ok tuşları ile arama sonuçlarına puan verebiliyoruz ve yine arama sonuçlarına yorumlar yapabiliyoruz.
 İşin özü aslında kendinize ait arama sonucu sayfaları oluşturabilmeniz. mantıklı düşününce aslında biraz saçma geliyor, yani zaten bildiğiniz bir siteyi neden aramak isteyesinizki, yada googlenin size bulduğu birinci sıradaki sonucu neden sonuçlar kısmından silmek isteyesiniz. ha diyeceksiniz çöp içerikleri silebiliriz. haklısınız ama yinede sadece kendi hesabınızda bu olaylar gerçekleştiğinden diğer internet kullanıcılarının arama sonuçları hiçmi hiç değişmeyecek. ben bile bazen googlede arama yapmak için hesabımı kapatmak zorunda kalıyorum. özellikle resim ararken hep kendi sitemdeki resimler karşıma çıkıyor.

 Sonuç olarak google searchwiki kendi kanaatimce gereksiz bir araç gibi, tabi gelecek ne gösterir bilinmez ama şimdilik insanlar bilmediği şeyleri arıyor.....

1 yorum: