16 Kasım 2008

Book crossing


Book crossing de neymiş diyeceksiniz.Book crossing Ron Hornbaker adında, Missouri eyaletinden bir bilgisayarcının başlattığı ama devam ettiren insanların kimliklerinin belli olmadığı bir tür kampanya ya da moda artık siz ne derseniz.Hala anlamadık nasıl bir şey bu diyceksiniz hemen anlatıyorum.Birtakım meçhul kişiler, kamuya açık yerlere birtakım kitaplar bırakıyorlarmış.Parktaki bir banka,metroda bir koltuğa,otobüs durağına,sinemada,telefon kulubesinde telefonun yanına.Siz de bu kitaba rastlıyorsunuz.Define bulmak gibi bir yerde!Roman, şiir, öykü, deneme, artik ne türde bir kitap bırakılmışsa elinize bir kitap geçiyor.Kitapların ilk sayfasında da bir not bulunuyor.Kitabı bırakanın kitabın bu şekildeki kaçıncı okuyucusu olduğu ve kitabı bulanın okumak isterse bu geleneği devam ettirmesi okumak istemezse de hiç almaması gerektiği yazıyor.Böylelikle bir dönğü oluşuyor.İşte bookcrossing buymuş.Amerika,İtalya ve Fransa'da giderek yayılmaktaymış.Fransa' da böyle 'crossing' yapan dokuz bin kişi varmış daha şimdiden, ortalıkta dolaşan serseri kitap sayısıda on bini geçmiş.Bookcrossing'le ilgili daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz. Siteye girince 2.5 milyon kitabin hala dolaşmakta olduğunu göreceksiniz.Bizler de başlatsak böyle bir şey çok güzel olmaz mı?Bundan güzel okuma kampanyasımı olur?

4 yorum:

  1. Bir film izmemiştim Tesadüf(Serendipity) diye aklıma o geldi book crossing'i ögrenince.O filmde de bu olaya benzer bir şey vardı ve çok hoşuma gitmişti.

    YanıtlaSil
  2. Türkiyede parkta kitap bulsalar yüzüne bakmazlar, yada satmak için alırlar. kim kitap okuyorki artık?

    YanıtlaSil
  3. haklısın beiki de ama ısrarlı davranılırsa başarılı olunabilinir.Denemeye değer bence.Hem böylelikle okur oranı %1 artsa bile ne mutlu bizlere :)

    YanıtlaSil
  4. galiba bizdeki okuryazar oranı %90dan fazlaydı...

    YanıtlaSil