1 Aralık 2008

Balinalar neden intihar ediyor?

Hayvanların hepsini (yalan olmasın büyük bir çoğunluğunu) çok severim.Özelllikle yunus,balina ve atlara hayranlığım vardır.O yüzden okuduğum bu toplu balina intiharlarına çok çok üzülüyorum.Son olarak Avustralya'da 150'ye yakın balina kendinilerini kıyıya vurmuş ve bunların sadece 30'a yakını kurtarılabilmiş.Bu haberi okuyunca biras araştırdım.Neden intihar ediyor olabilirler diye?ya da gerçekten bu bir toplu intiharmı diye?Bir sürü teori var ama net bir cavap yok.Teorilerden bazıları şöyle:
Eski Roma teorisi:Eski Romalılar balinalarının karaya vurmasını Neptünün cezası olduğunu düşünüyorlarmış.
İnsan etkisi:Balinalar toplu yaşayan hayvanlardan ve balinalaerın birbirleriyle ses çıkarak iletişim kurdukları biliniyor.Ayrıca çıkardıkları ses dalgalarıyla da yönlerini buluyorlar.Zaman zaman sürüdeki balinalardan bir tanesinin kulağı insanlardan kaynaklanan nedenlerden dolayı mikrop kapıp iltihaplanıyor ve yön bulamaz hale geliyor.Yanlış algılardan dolayı kıyıya vuran balina diğer balinaları yardıma çağırıyor ama yardıma gelen balinalar yardım edemedikleri gibi kendilerini de kurtaramıyorlar.
Coğrafyanın etkisi: Balinalar göç ederken bazı yerlerin eğimi o kadar az oluyor ki işte o yerlerde ses dalgaları geri gelmiyor ve balinalar önlerini kıyı değil de açık deniz sanıyorlar ve kıyıya yaklaşıyorlar.Sonra ise büyük dalgalar kıyıya oturmalarına neden oluyor.
Aktif sonar teknolojisi:Aslında bu da insan etkisinden kaynaklı.Askeri aktif sonarlarda 235 desibel hoparlörler kullanıyormuş.Tabi bu da balinaları sağır ediyor ve yine kötü son gerçekleşiyor.buna ABD de 2000 yılında ilk olarak rastlanmış.
Özellikle en son bahsettiğim sonar teknoloji ile ilgili yasal bir savaş sürdürülüyormuş.Bu drum büyük ölçüde kontrol altına alınmış.Ama kesinlikle ondan kaynaklanıyor bu intiharlar denilemiyor hala.Daha çok araştırma yapılıp en doğru neden bulunmalı bir an önce.Her yıl yüzlerce hayvan belki de hiç yere ölüyor.

8 yorum:

  1. balinalar o kadar duygulu hayvanlardır ki (ki bunu sen çok güzel anladın)onlarda tıpkı insanlar gibidirler.onlarında kalp atışları vardır ve bu şekilde eşlerini seçerler.Fakat biz bukadar güzel bir hayvanı yazıdaki sebeplerden dolayı yok ediyoruz.Onların yok olmasına izin vermeyelim.umarım bu güzel yazın herkese ulaşır

    YanıtlaSil
  2. inş. ayrıca anladım ben onu :)

    YanıtlaSil
  3. tamam anlamış olmana çok sevindim bu siteye bi yazımdır lütfen sitenizde daha çok kitap tanıtın.

    YanıtlaSil
  4. kitap tanıtımları için üniversite okuyan arkadaşlar görevlidir :)
    balinaların intiharı ise bence hepsi aynı anda aşık olup aşk sarhoşluğundan ne yaptıklarını bilemez hale gelmelerinden dolayıdır.sonar falan hikaye :)

    YanıtlaSil
  5. msj alınmıştır.Kıtap tanıtmaya calışcam:).Aşk kıme yaramıs kı baLınalara yarasın dyorum ben.

    YanıtlaSil
  6. bende diyorum ki ozaman balinalar tıpkı erkekler gibiler tek bir farkla balinalar gerçekten aşık oluyolar ve ne yapcaklarını bilmiyorlar erkekler ise hem düzgünce aşık olmuyorlar buna rağmen onlarda ne yapcaklarını bilmiyolar.O zaman burdan çıkaracağımız sonuç şu ki balinalar gerçekten kurtarılmalı...

    YanıtlaSil
  7. bir balina kadar duygusal değiliz yani.... hem o balinaların erkek olduğu ne malum :)))

    YanıtlaSil
  8. hem cinslerim olan balinalar bence çok duygusal ama erkek olanlar ...ayrıca bilim adamları araştırma yapsın kıyıya vuranların hepsi erkektir çünkü bu sizin doğanızda var .:)

    YanıtlaSil