9 Aralık 2008

Mesaj sesi

 Nerde o eski bayramlar diye başlayan şu yazılardan olmaması için elimden geleni yapacağım bir yazı başlıyor. Ben bile bu sözleri yazarken sizin aklınızdan geçenleri biliyorum -sende başladın eski bayram muhabbetlerine. aslında öyle değil. Tamam eskiden bayramlar daha güzeldi, daha anlamlı dahada klasikti. Ya şimdi! Belkide biz birazdaha büyüdüğümüzden daha kötü, daha anlamsız dahada modern. Artık aldığımız kurbanlıkların kanını alnımıza sürmüyoruz yada üzerimiz kirlenmesin diye kurbana dokunmadan doğru kasaba ulaştırıyor el değmeden görevimizi yerine getiriyoruz.
 Eskiden anneannemin küçük avlulu bir evi vardı, kurban bayramdan birkaç gün önce alınır bayram sabahına kadar sanki kilosu iki katına çıkacakmışscasına beslenirdi. Besleme görevide çoğunlukla biz çocuklara verilirdi. (ben, dayı oğlu, teyze kızı ve bilimum komşu çocukları) koyun kesilirken çok arkadaşımın ağladığına şahit olmuştum, ben ağladığımı hiç hatırlamam. Sonuçta ağlayanlarda birkaç saat sonra o kurban etinden yiyecekti. birkaç gün önce alınan-alışılan o kurbanlık artık et parçaları biçiminde sınıflandrılıyordu; kemikli,kemiksiz;yağlı yağsız; hatta büyük küçük malum komşulara dağıtılacak. Pek hafızam kuvvetli olmasada inşaat halindeki anneannemin evinin ikinci katında bir koyun üzerinde atçılık oynadığımı hep hatırlarım, ve birde bayramda babamdan gelen mektubu....
 İşte başlığımızın bağlanacağı nokta. Sizde içinizden geçirmişsinizdir; "Yahu başlık mesaj sesi bu adam neler anlatıyor" diye.
 O zamanlarda gelen mektuplar şimdilerde cep telefonumuza düşen ezberlenmiş birkaç satır mesaja dönüştü. Helede benim gibi mesaj almayı ve yazmayı sevmeyen birisi için bu baygınlık verici mesajlar insana biraz daha geçmiş özlemi yaşattırır, bazende telefonunuz kapalıysa açtığınızda onlarca msj aynı anda gelir mesajlar içinde beklediğiniz yok diye üzülür buseferde geçmişi düşünmek istemezsiniz... Halbuki geçmişinde geçmişinde sizi kucaklayacak olduğunuz gibi kabullenecek onlarca anınız vardır.
 Beslediğiniz kurbanlığın kanını alnınıza sürerken duyduğunuz heyecan sizin çocukluğunuzun anlamı olarak hep beyninizin bir köşesinde "nerdee o eski bayramlar" derken hatırlanacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder