20 Ocak 2009

Doğuştan görme engelli ressam : Eşref Armağan

Eşref Armağan genetik bir mutasyon nedeniyle gözleri olmadan dünyaya gelmiş birisi. Hiç eğitim alamayan Eşref Armağan yazmayı kendi kendine öğrenmiş. 6 yaşındayken kalemle kağıtlara resim çizmeye başlayan ressam daha sonra 18 yaşında önce parmakları ile kağıt üzerine, sonra da kartona yağlı boya ile resim yapmaya başlamış. Yağlı boyadan akrilik boyaya ve tuale geçmiş.


Bunlar gören bir insan için mümkün olan aşamalar olsada bir kere bile ışığı görememiş bir insan için olandışı basamaklar. Üstelik bu insanın resimlerinde dalgaları, güneşi, insan figürlerini çizidiğini eklersem sanıyorum ki durumun ne kadar farklı ve beklenmedik olduğu anlaşılır.


Görünürde kusur gibi gözüken bu durum olanüstü bir güç kazandırmış Eşref Armağana. Ayrıca görmediği bir manzarayı çizmesi bilim dünyasının kafası karıştırmış. Görme tanımının yanlışlığını ortaya çıkarmış. Bunun üzerine yurt dışında bir çok üniversiteden (tabi Türkiye değil, biz böyle şeylere sahip çıkmıyoruz çünkü ) araştırmalar yapmak için davet gelmiş Eşraf Armağan'a. Bu davetler sonunda yapılan araştırmalarda görülmüş ki Eşref Armağan resim çizerken kör bir insanın beyninin çalışmaması gerek yerleri de hızlı bir şekilde çalışmakta. İşte tüm bu araştırmalar discovery channel tarafından bir belgesel haline getirilmiş. Ben de o videoyu ekliyorum. Birde çizdiği bir kaç resmi göstermek istiyorum. Eşref Armağan ile ilgili daha çok bilgi ve çizdiği resimlerin daha fazlasını görmek için buraya (Türkçe) ya da buraya (İngilizce) tıklayabilirsiniz.

Eşref Armağan kendisinin "Dünyayı parmak uçlarıyla görebilen insan olarak" anılmak istediğini ve insanların onun ne şekilde resim yaptığına değil, neyi resmettiğine dikkat etmelerini istiyormuş. ( Ama çizdiği şeylere bakınca nasıl başarıyor bunu dememek elde değil. )





























8 yorum:

  1. böyle değerli insanları yabancıların kanallarından izlemek çok utanç verici bu bizim bilime sanata ne kadar önem verdiğimizi gösteriyor

    YanıtlaSil
  2. "ben böyle sanatın içine tüküreyim" zihniyeti hakim oldukça nice değerli sanatçılarımız böyle yitip gidecekler. Eşref Armağan, bize tanrının bir armağanı. Bu sanatçıyı okullarda okutmamız gerekirken yabacı kanallardan öğreniyoruz. Yuh olsun bize!

    YanıtlaSil
  3. İnanılmaz etkilendim. Eşref Armağan biz Türk ulusuna Tanrı tarafından armağan edilmiş bir sanatçı. Ama ne yazık ki onu acaba kaç Türk vatandaşı tanıyor,vatandaştan öte acaba kaç Türk ileri geleni tanıyor? Discovery Chanell'a helal olsun. Vatan sınırlarımız içindeki dahileri bile onlar sayesinde görüyoruz. Bizler yani gören ama farkındalığı olmayanlar, ne yazık bize....

    YanıtlaSil
  4. "Bizler yani gören ama farkındalığı olmayanlar, ne yazık bize...." katılıyorum malesef katılıyorum...

    YanıtlaSil
  5. Bir tarafta yabancıların işe yaramaz, değersiz herşeyini baştacı eden yabancı hayranı (Budalası demek daha doğru sanırım)zenginleştirilmiş bir toplum katmanı, bir tarafta dişiyle tırnağıyla üretmeye, görmeyen gözüyle yabancıları kendisine hayran bırakan ama kendi ülkesinde değerlendirilemeyen, farkedilemeyen nice cevherleri bağrında barındıran fakirleştirilmiş, kandırılmış, yoksul bırakılmış bir halk. Ne acı verici değil mi ?

    YanıtlaSil
  6. Gercekten hayret ettim ve bir o kadar da gururlandim.Fakat bizim vatanimiz bu degerimize neden sahip cikmiyor neden onca kanallarda kendisinden bahsedilmiyor neden halkin beyni sacma sapan insanlarla empoze ediliyor. Arkadaslar degerli halkim lutfen degerlerimize sahip cikalim.Kendisini Turk kanallarinda gormek isterim.Lutfen Turk kelimesini yazarken bas harfini buyuk harfle yazmak daha dogru olur bence.

    Gulsen Akkal

    YanıtlaSil
  7. Televizyonlarda baldır bacak göstermekten başka sanatları olmayan orta zekalılar bir ulusun bilincini nasıl gölgeleyebileceklerine bir örnek. Sayın Eşref Armağan! senin ellerinden öperim! Bizim bakan fakat görmeyen gözlerimize yeni ışıklar, renkler ve boyutlar kattın!
    H.H.

    YanıtlaSil
  8. dünyada eşi olamayan nadide bir insan
    Malesef kıymetini bizim ülke bilmiyor.Gerçekten utanç verici. Siztesine girip hayat hikayesini okumanzı tavsiye ederim.
    ÇOk çok değerli bir insan gerçek bir sanatçı.
    oranı buranı açıpta sanatçı olunmuyor özel bir yeteneğinin olması lazım.
    İşte gerçek sanatçı.

    YanıtlaSil